Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent

Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent
Publicat: 03/12/2012, 16:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:33

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent, el era cuplat la o agendă ambițioasă, în parte realizată, iar momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiție necesar realizării MCV.

În opinia lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției trebuie să relanseze acest spirit prin pozițiile sale publice și prin impulsionarea sistemului.

„Cred că agenda Justiției a stagnat și s-a produs o pierdere a tempo-ului în care se lucra. Acest semnal de stagnare a fost dat prin amânarea intrării in vigoare a Codului de procedură civilă, după ce, în primavara acestui an, CSM aprobase intrarea in vigoare la 1 septembrie printr-o hotărâre luată cu o largă majoritate, votată «pentru» inclusiv de actualul ministru (Mona Pivniceru, fost membru CSM-n.r.)”, a declarat Cătălin Predoiu, care a deținut portofoliul Justiției din 29 februarie 2009 până în 7 mai 2012.

Predoiu a explicat faptul că decizia de implementare a Codului de procedură civilă a fost precedată de câteva ședințe cu președinții curților de apel, „în care s-a susținut aproape unanim măsura și data intrării in vigoare, cu două, trei excepții”.

„Este un argument subțire pentru amânare faptul că nu toate instanțele s-au organizat pentru a asigura săli de consilii sau nu au avut posibilitatea obiectivă să o facă, prevederea respectivă fiind susceptibilă de a intra în vigoare ulterior. Repet, dincolo de aspectul tehnic, regretabil este că măsura amânării a dat un anumit semnal, a resuscitat o anumită «mentalitate» a tergiversării, a «baterii pasului pe loc» și lamentărilor permanente, pe marginea lipsurilor materiale”, a susținut Predoiu.

Potrivit acestuia, lipsuri materiale sunt în orice sistem, de la cel sanitar la cel al armatei, de la educație la sistemul judiciar, dar ele sunt agravate de lipsa de management și de voința de a le învinge.

„Sistemul judiciar era cuplat la o agendă ambițioasă, în parte realizată, momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiție necesar realizării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a Strategiei de Dezvoltare a Justiției ca serviciu public. Ministrul trebuie să relanseze acest spirit prin pozițiile sale publice și prin impulsionarea sistemului. Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent”, a afirmat Predoiu.

Întrebat despre faptul că sistemul judiciar nu ar fi fost suficient pregătit pentru Codul de procedură civilă, fostul ministru Predoiu a arătat că sunt deja ani de când e publicat în Monitorul Oficial Codul de procedură civilă, iar parte din prevederile sale sunt cuprinse în Legea „micii reforme”, în aplicare din septembrie 2010.

„În fine, foarte multe prevederi sunt similare celor din codul în vigoare. Reafirm ca sistemul judiciar este capabil să pună în vigoare codul chiar și cu personalul existent, dacă se apasă puțin «pedala de accelerație», dacă există un surplus de angajament din partea magistraților și a grefierilor. Punerea în vigoare a Codului de procedura civilă este benefica pentru actul de Justiție. Sper să nu existe un nou termen de amânare în 2013”, a punctat Predoiu.

Cât despre agenda Justiției în 2013, Cătălin Predoiu a arătat că sistemul trebuie să primească de la minister semnale limpezi cu privire la direcția în care se merge și calendarul implementării măsurilor, și de la Guvern angajament politic privind asigurarea finanțării.

„Rămâne ca programele și proiectele elaborate în timp – Strategia de Dezvoltare a Justiției ca serviciu public, Strategia Națională Anticorupție, MCV și Recomandările din rapoarte, programul de dezvoltare a infrastructurii logistice cu bani de la Banca Mondială, Strategia de reformă în penitenciare, proiectele de lege privind reformarea personalului de specialitate, a sistemului de expertize criminalistice, a sistemului de executare a pedepselor, etc – să fie continuate într-un ritm rapid. Știu că nu e simplu, dar îmi exprim speranța că se va progresa, pentru că este posibil cu ceva resurse în plus și puțină bunăvoință”, a conchis fostul ministru al Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×